Basisonderwijs

Bij de vaste collectie

Kareltje de Museumkater
Groep 1 t/m 3

Een leuk kennismakingsprogramma met het museum speciaal voor kleuters! Middels een rollenspel met Kareltje de Museumkater wordt uitgelegd wat een museum doet: spullen verzamelen, bewaren en tentoonstellen. Daarna gaan de leerlingen samen met Kareltje een tentoonstelling maken van kattenspeeltjes.

Kareltje de Museumkater woont in het Venrays Museum. Hij heeft twee hobby’s: slapen en kattenspeeltjes verzamelen. Maar wat Kareltje doet met zijn kattenspeeltjes kan echt niet… Kunnen jullie Kareltje helpen met zijn verzameling?

Locatie: Venrays Museum.
Duur: 60 minuten museumbezoek, ongeveer 60 minuten voorbereiding in de klas.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen.
Voorbereiding: minimaal lesbrief behandelen en kattenspeeltjes maken.
Kosten: €3,00 per leerling.

De magische steen
Groep 3 t/m 5

De leerlingen gaan eerst naar het Venrays Museum om daar oude vondsten te bekijken. Speciale aandacht wordt besteedt aan de Danser van Wanssum, de magische steen van het museum. Daarna gaan de leerlingen bij Kunstencentrum Jerusalem hun eigen magische steen maken.

Je vindt weleens wat; een veertje, een kastanje of een steentje. Je pakt het op, kijkt ernaar en opeens weet je het zeker: dit gaat mij geluk brengen! Nadat je de magische steen van het museum hebt gezien, ga je in het Kunstencentrum je eigen gelukssteen maken.

Locatie: Venrays Museum en Kunstencentrum Jerusalem.
Duur: 30 minuten (Venrays Museum), 60 minuten (Kunstencentrum Jerusalem), minimaal 30 minuten voorbereiding in de klas.
Aantal: maximaal 30 leerlingen.
Voorbereiding: minimaal lesbrief behandelen.
Kosten: €4,50 per leerling.

Oersurvival
Groep 5 t/m 8

Kom in het Venrays Museum ervaren hoe de mensen in de prehistorie leefden. Er was toen nog geen gasfornuis, koelkast of verwarming. Zou jij kunnen overleven in de prehistorie?

De leerlingen krijgen een rondleiding door de ruimte met prehistorische vondsten en gaan zelf een aantal prehistorische technieken uitproberen. Bijvoorbeeld: een tak doorsnijden met een vuursteen, een naald maken van bot en steen, leer doorboren met een vuurstenen boortje, schrijven in was etc.

Locatie: Venrays Museum.
Duur: 60 minuten museumbezoek en minimaal 60 minuten voorbereiding in de klas.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen.
Voorbereiding: minimaal lesbrief behandelen.
Kosten: € 3,- per leerling.