Tentoonstelling: 11 augustus – 22 oktober 2023
Locaties: Odapark centrum voor hedendaagse kunst, Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn, Venrays Museum.
Partners: Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, Historisch Platform Venray, Cultura Venray
We staan op een kruispunt als mensheid; welke wereld willen we de komende generaties nalaten? In alle dilemma’s, stress en onenigheid die de keuze voor de toekomst met zich meebrengt is het paradoxaal genoeg vooral de tijd achter ons die in het middelpunt van de belangstelling staat: het verleden wordt van alle kanten aangevallen, verdedigd, veroverd, herontdekt, ontkend, gedekoloniseerd, ontmanteld, begraven, herdacht en opgepoetst.
Dat het verleden zich moeilijk laat verklaren met simpele tegenstellingen als goed en fout, lijkt daarbij een doorn in het oog van alle kampen: de winnaars zijn niet altijd de goeden, de verliezers niet perse fout. De lijnen tussen goed en kwaad tonen zich vaag, onduidelijk en wispelturig. Daders en slachtoffers vind je aan beide kanten, dikwijls verenigd in één en dezelfde persoon.
Onder de gezamenlijke noemer “In de schaduw van de Tijd” willen Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn, Odapark en Venrays Museum middels een tentoonstelling het schemergebied van het verleden erkennen en verkennen.
Met video-installaties en audio-ervaringen (Ysselsteyn), tekeningen, en sculpturen (Odapark) tonen we perspectieven van internationale kunstenaars uit Syrië, Oekraïne, Tsjetsjenië Verenigde Staten en Duitsland, gekoppeld aan verhalen uit de directe omgeving.
In het Venrays museum worden de levenswandel en de hersenspinsels van kunstenaar Eeltje de Vries (Amsterdam 1906 – Venray 1985) gepresenteerd in een kleine tentoonstelling en installatie.
In de schaduw van de tijd laat aan de hand van persoonlijke levensverhalen in woord, beeld en geluid de weerslag van een geschiedenis van oorlog en vrede zien. Aan de hand van individuele levenslijnen wordt met persoonlijke kunstwerken, documenten en foto’s een recente geschiedenis zichtbaar gemaakt en vragen gesteld over welke gebeurtenissen bepalend kunnen zijn in ontwikkeling naar onze nabij toekomst. Hoe worden persoonlijke en collectieve verschrikkingen van oorlogen verwerkt, herinnerd en herdacht?
* Opening tentoonstelling vrijdag 11 augustus 2023 in Odapark, centrum voor hedendaagse kunst.
Merseloseweg 117 5801 CC Venray +31 (0)478 513 690
* Maandag 18 september lezingen – muziek – dans
Venrays Museum Mgr. Goumansplein 1 5801 CZ Venray | 0478-583880
In het Venrays museum wordt leven en werk van kunstenaar Eeltje de Vries (Amsterdam 1906 – Venray 1985) gepresenteerd in een kleine tentoonstelling en installatie. Zijn leven, zijn huwelijk, zijn werk en de weerslag van zijn herinneringen aan een oorlog in zijn werk worden in een tijdlijn gepresenteerd. Onder andere worden zijn huwelijk met de uit Goch (D) afkomstige Maria Niessen en zijn vriendschap met de Duitse kunstenaar Bruno Beye, zijn relatie met Duitsland en zijn psychiatrische ziekte belicht. De tijdlijn laat ook memorabele momenten in de Venrayse, Nederlandse, Duitse en Europese geschiedenis zien. Tachtig werken van zijn hand worden gepresenteerd in een speciaal ‘bombardement van verbeelding’. De schoonheid van het leven maar ook de donkere kanten van het leven die de schoonheid soms kunnen overschaduwen komen hierin naar voren. Wat doet oorlog met een mens? Hoe belangrijk is vriendschap in een mensenleven? Mag kunst en cultuur worden ingezet om een politieke ideologie uit te dragen? Wat is de rol van kunst en cultuur in oorlogsjaren? Hoe groot mag de vrijheid van een kunstenaar zijn? Wat doen de ervaringen van een oorlog met een kunstenaar? Wat bepaalt of een kunstenaar slaagt in zijn kunstenaarschap? Hoe verhoudt zich de gewaarwording van de beschouwer van een kunstwerk tot de intentie van de kunstenaar?