10 Jaar Ambitie

Expositie van schilderclub AMBITIE bij het tienjarig bestaan.

Tien jaar geleden is de schilderclub Ambitie voor het eerst bij elkaar gekomen. Deze amateur schilders kenden elkaar o.a. van de schilderlessen bij kunstenaar Harrie Schreinemachers. Er was grote behoefte bij hen om als groep door te gaan. De naam Ambitie moge dat illustreren, maar de naam verwijst ook naar inlijsterij AMBA, waar de groep tweewekelijks bij elkaar kwam. Na het stoppen van de winkel, is de groep onder dak gekomen bij het Kunstencentrum Jerusalem.

Het werk van deze groep is heel divers. Ze hebben ervoor gekozen om ieder in eigen stijl een ontwikkeling door te maken, waarbij ze wel kritisch naar elkaar kijken en stimuleren. Een enkele maal is er met een thema gewerkt of hebben kunstenaars als Harm Rutten en Roel Sanders een extra stimulans gegeven. Het schilderen is een belangrijke drijfveer om bij elkaar te komen, maar zeker ook staan de gezelligheid en de onderlinge opgebouwde band  garant voor de al jaren lange vaste samenstelling van de groep.

Eerder heeft de groep geëxposeerd in het voormalig hoofdgebouw van het Vincent v Gogh instituut en in Medisch Centrum Antoniusveld. Ze vinden het plezierig hun jubileum viering met een expositie in het Venrays Museum te kunnen houden.

Thery Janssen maakt vrij geschilderd en kleurrijk werk. Haar steeds opgewekte stemming klinkt door in haar werk. Landschappen en bijzondere bomen zijn haar lievelingsonderwerp.

Petronel Raemakers acryldoeken zijn teer en sfeervol. Haar voorkeur gaat naar mooie luchten en wolkenpartijen.

Truus Robberegt laat zich meestal leiden door portretten van kinderen en beeldschone vrouwen. Het gebruik van pastelkrijt geeft de onderwerpen een ingetogen karakter.

Herman Burger heeft een kleurrijke impressionistische stijl. Hij schildert vlot een Frans terras of een Hollandse wei met koeien, maar altijd met gevoel voor warme tinten.

Geert Jans is geen onbekende in Venray. Hij staat te boek als de ‘kippenschilder’, maar ook andere vogels of dieren kunnen niet aan zijn handvaardigheid ontsnappen.

Jan Maessen maakt groot werk met vlotte hand. Vurige luchten, spook kastelen, maar ook vlammende palen schilderen is hem niet vreemd.

Ruud van der Reis laat portretten zien, die geschilderd in vage contouren en door het intense kleurgebruik extra tot de verbeelding spreken.

Frans Schmeetz heeft iets met landschappen, ontstaan door reizen per fiets. In het weergeven van het karakteristieke licht en de weidsheid van het land vindt hij inspiratie.