Erfgoedweekend

Erfgoedweekend 13 en 14 augustus 2022

Bestel uw tickets voor het erfgoedweekend online en reserveer een plek voor de rondleiding.

Het Venrays Museum is uitgekozen als middelpunt van het erfgoedweekend van de maand augustus.
Dat is terecht, want Venray heeft veel te bieden op het gebied van erfgoed. Het Venrays Museum is hét cultuurhistorisch museum van Venray en omstreken.
De vaste expositie ‘Venray tussen Peel en Maas’ vertelt het verhaal over het ontstaan van Venray en de ontwikkeling van dit dorp met stadse allures.

U kunt bij ons ook terecht voor de bijzondere wisseltentoonstelling “Venray Herrezen” over de periode van wederopbouw na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Aan die periode wordt niet vaak aandacht besteed. Bij ons gebeurt dat op een boeiende wijze. Er zijn mooie authentieke foto’s uit die periode te zien. Ook kan men een unieke film bekijken, waarin ook ooggetuigen aan het woord zijn.
Tijdens het erfgoedweekend kunnen belangstellenden bij bezoek aan de tentoonstelling gratis aansluiten bij een rondleiding. Deze wordt door deskundigen gegeven op zaterdag en zondag om 14.00 uur. Toegangsticket: €5,00 vanaf 18 jaar en Museumkaart gratis.

In het verlengde van de tentoonstelling “Venray Herrezen” is een kunstproject te bewonderen: “Hokjesgeest”, een schepping van creatief vormgever Marianne Hoedemaekers. We vroegen kinderen van Venray om ook een poppetje te maken. Het werd een mooie oogst. Elk kind maakte weer een ander poppetje. De poppetjes zijn te bewonderen in de expositiehoek bij de ingang van het museum.

Daarnaast kunt u de Grote Kerk bezoeken. Al meer dan 1000 jaar staat op de plek van de huidige Petrus’ Banden een kerk. Het oudste kerkje werd meermaals uitgebreid totdat met in de 16e eeuw begon met de bouw van de huidige imposante kerk. De Sint Petrus’ Bandenkerk is een laatgotische driebeukige pseudobasiliek, hoog opgetrokken in baksteen. De kerk ademt de sfeer van eeuwen en huisvest een van de grootste beeldenschatten van Nederland. De kerk is vrij toegankelijk.

De toren van de kerk, volledig verwoest aan het einde van de oorlog en weer herbouwd, is te beklimmen. Dat is een bijzondere beleving. Ook kinderen genieten zeer van deze beklimming.

Het carillon dateert van 1993 en is dit jaar uitgebreid met een 5e octaaf. De hand bespeelde beiaard bestaat nu uit 62 klokken) en daarmee de derde grootste beiaard van Nederland maar behoort ook tot de 14 grootste carillons in de wereld. Zes torenkamers maken een bezoek de moeite waard. Er is een veilige toegang tot de omloop (torentrans) op 50 meter hoogte (248 treden).

De entree van de toren is speciaal voor dit weekend verlaagd: vanaf 14 jaar € 3,50, 4-14 jaar slechts € 1,00. Deskundige torengidsen begeleiden u omhoog.