Kijkvenster ‘Het Laatste Avondmaal’

Een karig gedekte tafel omringd met stoelen. Op de tafel staat brood om te delen. Twee kruiken en een menora staan in het midden. De stoelen zijn leeg en verlaten. Ook hier wordt gesnakt naar samenzijn.
Aan de wanden die om de tafel staan, hangen afbeeldingen van het Laatste Avondmaal, afkomstig uit de collectie van het Venrays Museum.

Van links naar rechts:

Christus met drie van zijn apostelen.
Jezus met drie van zijn apostelen. Zij vragen zich af wie degene is die Jezus zal verraden.
Maker onbekend, kleurendruk in goudkleurige lijst.

Het Laatste Avondmaal.
Christus is afgebeeld staand voor een tafel in een neo-classistisch aandoende ruimte. Links en rechts van hem staan de twaalf apostelen. De tafel is bedekt met een wit laken met daarop twee schalen brood en een wijnkelk.
K. Schleiber, München 1919, krijt op papier.

Christus aan tafel met de Emmaüsgangers.
Twee volgelingen, die bedroefd en teleurgesteld naar Emmaus gaan, worden onderweg door iemand in gehaald. Ze raken aan de praat. De vreemdeling vraagt waarom ze zo bedroefd zijn. Zij vragen of hij niet weet wat er in Jeruzalem gebeurd is. Als ze het hem vertellen legt hij hen uit wat er in de schriften geschreven staat. In Emmaus aangekomen vragen ze hem om met hen te eten en te blijven slapen. Als hij aan tafel het brood breekt herkennen ze Jezus in hem. Jezus verdwijnt en zij rennen in het donker terug naar Jeruzalem om het aan de leerlingen te vertellen. Dit is het eerste verschijningsverhaal, zoals Lucas het beschrijft.
G. Mühlberg, kleurendruk in goudkleurige lijst.

Kijkvensters in het centrum van Venray is een initiatief van het Oda park.
“Het Laatste Avondmaal” is te zien van 3 april tot en met 1 juni 2021.
Meer informatie:

HET LAATSTE AVONDMAAL