Marlies van Zeben: “Hoe kóm je op ’t idee?”

Werk van cursisten tekenen en schilderen.

Ja, hoe kom je op een idee?

Dat kan op veel manieren. Er speelt een gedachte door je hoofd, je komt een foto tegen, je leest een gedicht, een nieuwsbericht. Het raakt je. Waarom? Wat kun je daarmee? En hoe kun je dat op papier of doek krijgen?
Een foto kun je naschilderen, je kunt er iets aan toevoegen of veranderen Maar je kunt ook een stap verder gaan en je fantasie vrij baan geven en op persoonlijke wijze verbeelden. Als docent vind ik het belangrijk om deze zoektocht te begeleiden en te stimuleren, door een raamwerk aan te geven, een richting voor te stellen, of voorbereidende opdrachten te geven. Vervolgens is het aan de cursist om zijn of haar speelruimte te kiezen.
Aan de hand van individueel werk van een aantal cursisten krijgt de bezoeker een idee hoe een dergelijk proces kan verlopen.
Daarnaast wordt een groot groepswerk getoond, dat in het voorjaar van 2017 is gemaakt. Ook hier is te zien hoe een en ander tot stand gekomen is. Met als belangrijke toevoeging de interactie die noodzakelijk is om te komen tot één eindwerk.

Marlies van Zeben