Mgr. Dr. Henri Poels

Mgr. Dr. Henri Poels

In 2018 is het 150 jaar geleden dat Henricus Adrianus Poels, bekend als dr. Poels (zie ook het standbeeld bij de Grote Kerk) in Venray geboren werd. Grote bekendheid heeft hij gekregen als aalmoezenier in de Mijnstreek. Vanuit de LGOG kring Parkstad zal ook Venray een bijdrage leveren aan activiteiten rondom de figuur Poels. Betrokken zijn daarbij het LGOG, het Venrays gemeentearchief en de familie Poels.

Poels is een zwaargewicht in de Limburgse geschiedenis. Hij was priester, theoloog/exegeet en intellectueel. Na terugkomst uit Washington DC waar hij een aantal jaren professor was geweest aan de katholieke Universiteit aldaar werd hij in 1910 benoemd tot aalmoezenier van sociale werken in de door socialisme en ontkerstening bedreigde katholieke mijnstreek. Via de sociale zielzorg (geen bedrijfspastoraat) waarmee hij werd belast, zette hij zich in voor economische en sociale verbeteringen. Tot oktober 1919 (hij was vier jaar eerder hoofdaalmoezenier geworden) was hij tevens rector van het kerkdorp Welten bij Heerlen.
Poels was niet alleen een tegenstander van het onkerkelijke en deels antikerkelijke socialisme, maar ook van het liberalisme. Dat had juist voor de enorme verpaupering van de industriearbeiders gezorgd. Poels was een exponent van de katholieke sociale leer die een harmonie nastreefde tussen werkgevers en werknemers. Hij was intensief betrokken bij de organisatie van tal van katholieke organisaties o.a. op het gebied van woningbouw, onderwijs, maatschappelijke werk en volksgezondheid. In de jaren 1930 was hij fel tegenstander van het nationaalsocialisme. Tijdens de oorlog verbleef hij daarom (noodgedwongen) in Zwitserland. Na zijn overlijden in het klooster van de Medische Missiezusters in Heerlen, werd hij begraven in Venray, zijn geboorteplaats.
De naam Poels roept nog steeds emoties op: hij werd bewonderd en gevreesd. De Commissie Kerkgeschiedenis en de kringen Venray, De Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg van het
Koninklijk LGOG willen door een drieluik van activiteiten het beeld van Henri Poels nuanceren.

Bekijk hier foto’s op RooyNet m.b.t. Henri Poels

Bekijk hier het gehele programma

Lees hier het verslag van de opening van OMD in De Borggraaf: 20180918VenrayVerslagOpenMonumentendag