Schijt aan de grens – review

Schijt aan de Grens!

Wegens succes verlengd

‘Zijn die kijkers allemaal voor ons gekomen’, zie je ze denken. ‘Dan kijken we toch gewoon terug.’ Of Carina Leenders ze persoonlijk gekend heeft is niet bekend. Mogelijk is ze hen op een foto tegengekomen. Tweelingen zijn het niet helemaal, maar zeker twee van dezelfde soort. Ze kijken je dan wel aan, maar hebben ze die oerkracht van Harry van der Borg ook gezien. Zij ligt in steen opgevouwen te wachten tot zij zich kan ontplooien. Gelukkig staat de hond Dog van Nicole van Skipp met zijn staart vol zaagtanden naar haar toe, anders zou hij er nog van schrikken. Als hij alle apparaten, waaruit hij is samengesteld weer in werking zou zetten is hij een ontembaar vechtmonster, maar zo verstild op zijn sokkel wordt hij aaibaar.

De vergezichten, die Gerrie Severens op weg naar haar atelier elke morgen weer anders zag kunnen hen niet ontgaan, maar hun mondje blijft zuinig.

Zouden ze met die sterke armen bomen omgehakt hebben. Dan heeft de notenboom van de broer van Luc Bouwens het niet overleefd. Maar gelukkig heeft Luc haar naam verwerkt in zijn houtsculptuur samen met het Franse dorpje, Brulot waar ze het volk van schaduw en noten heeft voorzien.

Zouden ze kunnen blazen met die mondjes? Als ze het proberen kunnen ze misschien de stille beweging van Kristianne Tummers tot leven brengen. Het lijkt erop dat hun longinhoud daar groot genoeg voor is.

Zou het zonlicht hen hinderen? Ze hangen er tenslotte dag en nacht en wie weet schijnt de zon hen ’s morgens wel in de ogen. Laat de bottenjurk van Karin Juwett dan maar een weldadig gordijn zijn, zoals het ook een welkom harnas is voor haar broze lijf.

Of ze de puzzel op kunnen lossen, die Marlies van Zeben ons voorschotelt is niet duidelijk, maar het zou best kunnen dat hun hersens daarom zo lijken te kraken. Deze twee mannen kijken u aan op de tentoonstelling Review op Schijt aan de Grens in het Venrays Museum aan het Monseigneur Goumansplein 1 in Venray. Hij is wegens succes verlengd tot zondag 1 oktober 2017. Er is werk te zien van zo’n 29 kunstenaars uit Brabant en Limburg. Harm Rutten heeft een indrukwekkende tentoonstelling samengesteld van schilderijen, beeldhouwwerken, collages en constructies, die in de grote zaal van het nieuwe museum aan het stadspark in Venray prachtig tot hun recht komen.