Museumgebouw

De Borggraaf

Per medio april 2017 is het Venrays Museum verhuisd naar De Borggraaf, Het Huys van Venray. Dit mooie pand aan het Mgr. Goumansplein 1 zal in 2017 ingericht worden met een aantal tijdelijke exposities. Plannen voor het semi-permanente deel van de opstelling worden momenteel ontwikkeld om in 2018 gerealiseerd te worden.

’t Freulekeshuus

Voorheen was het Venrays Museum in ’t Freulekeshuus. Dit pand is in 1866 ontworpen door de bekende Roermondse architect P.J.H. Cuypers, o.a. bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Het gebouw, aanvankelijk Villa St. Joseph genaamd, vertoont de kenmerken van Cuypers’ stijl, zoals de rondingen in de bovenlichten, de versiering van de daklijst en de gestileerde, gemetselde guirlandes langs ramen en deuren. De ingang, nu aan de Eindstraat, lag vroeger aan wat tegenwoordig de achterzijde is. Hierdoor was de ingang van toen gericht op het voormalige klooster Jerusalem, dat sinds 1976 in gebruik is als raadhuis. Het beeld van Sint Joseph boven de oude ingang getuigd hier nog van.

Kloosterzusters

De kloosterzusters van Jerusalem, de Ursulinen, hebben het pand laten bouwen. Zij gaven het gebouw door de jaren heen verschillende functies. Zo werd het verhuurd als woonhuis, deed het dienst als onderkomen voor de leraressen van Jerusalem en boodt het onderdak aan de Ursulinen zelf in tijden van nood. De bekendste bewoners waren ongetwijfeld de Duitse zusters Antoinette en Constantia Hellen, die in Venray bekend stonden als de freules. Samen met hun huishoudster bewoonden zij het pand aan het einde van de negentiende eeuw. Dat hun verblijf grote indruk maakte bewijst het feit dat het gebouw nog altijd de naam ’t Freulekeshuus draagt.