Nawoord

Mijn naam is Edwin de Klein en ben geboren en getogen in Venray. Momenteel rond ik het derde leerjaar van de opleiding ‘Docent beeldende kunst en vormgeving’ af aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, en ben ik klaar om volgend schooljaar af te studeren.

In het derde schooljaar heb ik iedere dinsdag in het Venrays Museum mijn minor doorlopen, met als doel het creëren van een tentoonstelling met de leerlingen van de keramiekcursus van Arjen Bakermans. Een minor is een onderdeel in de opleiding waar de kans wordt gegeven aan de student om zijn kennis te vergroten voor een waardevolle aanvulling op de studie.
Begin oktober had ik de eerste afspraak met Arjen Bakermans. We brainstormden over een thema, waar de tentoonstelling over kon gaan, en wat de mogelijkheden waren in de expositieruimte. We spraken af dat ik een paar keer zou komen kijken bij de cursus keramiek. Bij mijn eerste bezoek op 12 november 2019 leerde ik de deelnemers kennen. Ik vond het leuk om door het werklokaal te lopen en iedereen bezig te zien met zijn beelden. Al gauw kwamen we na de pauze op het woord ‘Verbinding’ dat uiteindelijk de titel is geworden. De keramiek tentoonstelling zou fysiek plaats vinden van 5 juni tot en met 23 augustus 2020 in het Venrays museum.

Tot eind maart 2020 is er door iedereen hard gewerkt om het thema VERBINDING vorm te geven. Tot het coronavirus de wereld op zijn kop zette. Scholen, winkels, horeca en musea sloten vrijwillig of verplicht hun deuren. Niemand wist hoelang dit ging duren.

Mijn eerste tentoonstelling die ik voor het Venrays Museum mocht creëren, zou hoe dan ook doorgaan! Al snel kwamen de eerste hindernissen; “Of ja…. Ik noem ze liever uitdagingen”. De eerste vraag was ‘welke vorm gaat de tentoonstelling VERBINDING krijgen, als je de bezoekers niet mag toelaten in de ruimte?’ Het antwoord kwam; er zou geëxposeerd kunnen worden via de website van het museum, maar daarmee was nog niet alles opgelost. Obstakel twee was minstens net zo belangrijk, want hoe laat je driedimensionale beelden zien op een website, zodat de beleving van de bezoeker intact blijft. Een goed idee zou zijn om de kunstwerken met de zgn. 360° techniek te fotograferen. Hoe ik dit moest doen was voor mij een raadsel, aangezien ik dit nog nooit eerder had gedaan.

Door te zoeken en met de hulp van Peter Bults is het gelukt om de kunstwerken ruimtelijk te maken voor de bezoekers van de “EERSTE VIRTUELE TENTOONSTELLING” van het Venrays Museum.

Het virus heeft de tentoonstelling VERBINDING onverwachts een dubbele lading gegeven, het heeft mij uitgedaagd om op korte termijn te schakelen en oplossingsgericht te denken. Ik heb door het maken van deze gehele tentoonstelling ontzettend veel geleerd.

Tenslotte wil ik graag een aantal mensen bedanken die het mogelijk hebben gemaakt om dit te verwezenlijken.
Als eerste het bestuur, museummanager Marian Fassotte en vrijwilligers van het Venrays Museum.
Arjen Bakermans, docent van de cursus keramiek en natuurlijk alle deelnemers die prachtig werk hebben gemaakt voor deze tentoonstelling.
Peter Bults die me geholpen heeft bij de fotografie en mijn vriendin Jewel van Helden voor de hulp bij de digitale vormgeving.
En alle anderen die hun steentje hebben bijgedragen.

Ik hoop dat ik u heb kunnen laten zien, hoe mooi het is om met keramiek te werken.
Interesse gewekt? Kijk dan bij het kopje “Werkproces deelnemers cursus keramiek”.