Aan het werk: arbeidskamp Endepoel

Maand van de Geschiedenis 2021: “Aan het werk”
Expositie over het arbeidskamp Endepoel

In de educatieve hoek van het museum is tot en met 9 januari 2022 een expositie ingericht in het kader van het Thema ‘Aan het werk’ van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

Voor de werkinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland diverse barakkenkampen opgericht. Dit voor jonge mannen die geen werk hadden. Deze kampen waren van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD). Een dergelijk kamp is kamp Endepoel te Merselo (gemeente Venray). Na de oorlog is dit kamp korte tijd in gebruik geweest als noodonderkomen voor woningzoekenden. Dit kamp is lange tijd in de vergetelheid geraakt, maar heeft onlangs opnieuw interesse gewekt. Doormiddel van een expositie in het Venrays Museum en een rondleiding op het voormalig kamp ziet de bezoeker wat er tot nu toe allemaal verzameld is aan materiaal.

Activiteiten:

In het weekend van 18 en 19 december 2021 zijn deskundigen van ’t Raokeliezer (heemkunde Merselo) in het museum aanwezig om extra toelichting te geven op het project Endepoel. Ook is er gelegenheid om informatie uit te wisselen.

Op zaterdag 23 oktober 2021 om 10.00 uur was er een georganiseerde wandeling in het voormalige kamp o.l.v. gidsen. Bekijk hier een film van de wandeling gemaakt door Omroep Venray.