Als oorlogskind naar Zwitserland, of ….

ALS OORLOGSKIND NAAR ZWITSERLAND ….OF…… OIRLO, CASTENRAY, YSSELSTEYN

Zondag 24 november om 15.00 uur is het mogelijk om in het Venrays Museum met elkaar herinneringen op te halen aan een verblijf van twee maanden in Zwitserland van 26 juni tot eind augustus 1945. Ook kinderen die vanuit het westen hier opgevangen werden na de oorlog worden uitgenodigd om hun verhalen te komen vertellen.

De vrede met Duitsland was nog maar net gesloten op 5 mei 1945 in Wageningen. Toch was mevrouw Raedts van het Rode Kruis al kinderen aan het werven om naar Zwitserland te gaan. De kom van Venray lag nog grotendeels in puin. Leven was meer overleven dan normaal bestaan. Kinderen zagen dat vooral als een avontuur, maar meubels, huisraad en kleding waren verwoest en alles moest van onderaf worden opgebouwd.

Zwitserland was neutraal gebleven en dus ongeschonden. De berichten uit het verwoeste Europa waren er wel doorgedrongen. De Zwitserse Soldatenfürsorge had daarom verspreid over het land een aantal gezinnen gevonden, die de Nederlandse bleekneusjes een paar maanden weer een normaal leven wilden bezorgen.
Op de foto ziet u wie er allemaal mee zijn geweest. Probeer het aantal maar eens te tellen en kijk dan goed of er nog iemand bij staat, die u kent.

Niet alleen de Zwitsers hebben kinderen laten opknappen. Ook hier in Venray, Oirlo, Castenray en andere plaatsen in de omgeving zijn kinderen geweest om aan te sterken. Uit het westen van Nederland, waar de strenge winter voor honger had gezorgd, kwamen ze naar gezinnen en werden liefdevol opgenomen alsof het eigen kinderen waren. Dat gebeurde al in 1940 na het bombardement van Rotterdam, maar ook in 1945 en daarna.

Iedereen mag zondag 24 november komen. Om te vertellen hoe het was of te vragen wat ze hebben meegemaakt. Heimwee en of een onvergetelijke tijd.