Werkproces deelnemers cursus keramiek

Keramiek is een begrip dat voor veel mensen gekoppeld is aan gebruiksgoed als vazen, kommen, schalen of tegels, bakstenen en dakpannen. Allemaal gemaakt van een natuurlijke grondstof: KLEI en daarna gebakken in een oven tot hoge temperaturen en soms ingekleurd met glazuren en andere middelen. Maar naast het gebruiksgoed heeft zich een trend ontwikkeld waarbij klei wordt omgevormd tot volwaardig sculptuur dat tot de beeldhouwkunst gerekend wordt. Soms abstract en soms met een herkenbare voorstelling, tot monumentale objecten toe.

De kneedbare en soms zelfs gietbare massa van klei blijkt niet alleen ongelofelijk veel mogelijkheden te bieden om de meest uiteenlopende vormen mee te maken. Het blijkt ook nog eens heerlijk materiaal om in je vingers te hebben, erin te knijpen om tot die vorm te komen en telkens weer nieuwe dingen te ontdekken aan de mogelijkheden van dit flexibele materiaal en de glazuren die het oppervlak of de vorm kunnen versterken.

En dat is precies waar het docent Arjen Bakermans om te doen is. Het plezier van zijn cursisten in de ontdekking van materiaal en technieken en eigen kunnen.
De werken die in deze presentatie getoond worden, zijn allen gemaakt door amateurs. Op hun eigen wijze zijn ze dit keer aan de slag gegaan met het begrip ‘Verbinding’. Mensen uit Venray en omgeving die bij de start van hun eerste kneepjes in de klei op Jerusalem geen enkele achtergrond hadden met klei of glazuren. Sommigen zitten er nog maar net, anderen al vele jaren. Ze zijn ooit naar deze cursus keramiek gekomen omdat ze nieuwsgierig waren, iets met hun handen wilden doen, omdat ze werk bij anderen gezien hadden dat hun aansprak of misschien toch al wat ervaring hadden en zich wilden verrijken met nieuwe technieken of beeldende inzichten.

Hoewel Arjen een echte docent is, zal hij eigen initiatieven en het inslaan van een eigen weg, thematisch of in de manier van werken met klei altijd stimuleren. Dat hoort ook bij docentschap: zelfstandigheid toekennen. Tegelijkertijd weet hij als geen ander dat keramiek best een technisch vak is, van het opbouwen van een beeld tot aan het inkleuren van de klei met glazuren, pigmenten en oxides. Daar maakt hij je graag wegwijs in en zal na verloop van tijd zijn best doen op maat gesneden mensen te stimuleren nieuwe stappen te doen, grenzen te verleggen en dingen te doen met klei of kleur die ze zonder begeleiding niet gedaan zouden hebben. Maar steeds met oog voor wat de cursist wil, waar het plezier en de grens van de onzekerheid ligt. Met name het onderdeel van inkleuren en glazuren van het werk levert bij velen aanvankelijk aarzelingen op waar hij je goed in kan adviseren en helpen. Het is ook mooi om te zien hoe cursisten ook van elkaar leren en positieve aandacht hebben voor wat er bij de anderen gemaakt en ontdekt wordt. Dat is wel de grote kracht van een dergelijke activiteit in een groep.

Er wordt regelmatig thematisch gewerkt zoals in deze presentatie met het begrip ‘Verbinding’. Maar ook onderwerpen als het zelf maken en werken met (gips)mallen, bekistingen, werken met gietklei, profielmallen, buiten de maat van de oven leren werken, werken met platen, vanuit massa, met diverse soorten kleurstoffen en verschillende soorten klei komen aan bod.

De werkplaats op Jerusalem is goed ingericht met twee grote ovens, een glazuur ruimte, een spuitcabine voor het aanbrengen van glazuren en mooie werkplekken in een ruim lokaal.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan eens vrijblijvend een kijkje nemen als we weer actief zijn op dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. De cursus is voor iedereen toegankelijk en loopt van eind september tot in het voorjaar. Kijk voor een eerste kennismaking met de docent op: www.arjenbakermans.nl