Archeologie
15182
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15182,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

GASTLESSEN ARCHEOLOGIE

Basisschool St. Oda Ysselsteyn

Op 7 januari 2020 hebben Piet Bögels en Hay Strijbos, als leden van de Archeologische Werkgroep Venray, een gastles archeologie verzorgt op de basisschool te Ysselsteyn. Vanaf 12.30 uur begon de les bij groep 5 en 6 van deze school. Hay had hiervoor een PowerPoint Presentatie gemaakt.

De leerkrachten hadden het volgende bericht gestuurd:
“Wij zijn twee leerkrachten van basisschool St. Oda te Ysselsteyn en werkzaam in groep 5 en 6. We gaan over een aantal weken starten met het nieuwe thema ‘Leren voor later’. Dit nieuwe project loopt van 2 december tot en met 31 januari. In dit thema gaan wij aan de slag met verschillende beroepen, maar ook gaan we een stukje de geschiedenis in. Bij ieder project proberen we een maatschappelijke organisatie te benaderen om nog meer uit een project te halen. Nu kwamen we uit bij de archeologische werkgroep Venray. Wij zijn benieuwd of jullie het leuk zouden vinden om mee te denken in een gastles of een bezoek aan jullie en natuurlijk ook of dit mogelijk is qua tijd. Dit zijn de doelen die we voor ogen hebben en waarvoor we jullie hulp willen vragen.”

Doelen:
De leerling kan beschrijven hoe een opgraving gaat. De leerling kan beschrijven wat een opgraving is. De leerling kan beschrijven wat je van een opgraving kunt leren. De leerling kan een aantal voorbeelden van vondsten noemen.

Hay begon de les in groep 5 met informatie over een opgraving. Piet vertelde na een korte pauze e.e.a. over de prehistorie en de Romeinse tijd. De leerlingen waren vol aandacht en er werden tijdens de les veel vragen gesteld
waardoor we een beetje in tijdnood kwamen.
In groep 6 werd alles nog een keer overgedaan. Wel iets korter, maar de interesse was groot. We hadden een leskist van het Venrays Museum meegenomen. Met de leerkracht werd de inhoud bekeken en we informeerden hem over het gebruik van de diverse materialen. De kist zou later in het project worden gebruikt. Op 14 maart 2022 gaf Piet Bögels namens de Archeologische Werkgroep Venray (AWV) een les over archeologie. Dit was het 2e jaar dat de AWV voor deze school een gastles verzorgde.
Lees hier de werkstukjes van kinderen van de St. Odaschool