Dansend door de eeuwen
15165
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15165,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

DANSEND DOOR DE EEUWEN

Venray tussen Peel en Maas

“Venray tussen Peel en Maas”

 

In 2014 besloot de gemeente Venray om de Stichting Venrays Museum en het Historisch Platform Venray een museum te laten realiseren in het nieuwe pand tegenover de Grote Kerk. Iedereen was daar blij mee: het Freulekeshuus was immers te klein voor een eigentijds museum en het Historisch Platform Venray raakte het Erfgoedhuis kwijt. Het nieuwe pand moest een ontmoetingsplaats worden waar inwoners van én bezoekers aan Venray ontdekken hoe het huidige Venray verbonden is met zijn geschiedenis. De opdracht aan de twee samenwerkende partijen was om een museum te ontwerpen dat aan die doelstelling kon voldoen en waar ook plaats is voor inspirerende exposities..

De afgelopen jaren is door een werkgroep van het Venrays Museum hard gewerkt aan de presentatie van de geschiedenis van Venray. Daarbij werd de hulp ingeroepen van Jan van Laarhoven, voormalig directeur van onder meer het Noordbrabants Museum, om de werkgroep te adviseren. En dat was een inspirerende belevenis omdat de werkgroep actief aan de slag moest. Daarbij is een professionaliseringsslag gemaakt waar het museum nog jaren voordeel van zal hebben.

Uitgangspunt was om het concept oudheidkamer van in het Freulekeshuus te verlaten. Die keuze was even slikken, want het betekende dat het verhaal achter de collectie Venray met minder objecten zou moeten worden verteld. Bovendien werden educatieve middelen ingezet om de rode draad door de presentatie te versterken. En dat viel nog niet mee want de coronamaatregelen maakten de realisatie van al ontwikkelde voornemens soms erg lastig. Maar het is gelukt: er is een zodanige presentatie ontworpen dat iedere bezoeker door de sterke samenhang tussen alle componenten na vertrek uit het museum weet hoe Venray is ontstaan.

De nieuwe vaste tentoonstelling gaat dan ook niet over potten, pannen of schilderijen. Hij gaat over mensen die in vaak moeilijke omstandigheden moesten zoeken naar de beste vorm om hun leven en veiligheid te waarborgen en hun sociale samenhang te koesteren. Het verhaal begint met een kunstwerkje van nationale betekenis: de danser van Wanssum. Vervolgens ziet de bezoeker hoe het landschap het leven van de oudste Venrayers tot aan het eind van de middeleeuwen bepaalde, maar ook hoe diezelfde Venrayers na 1400 dat landschap steeds meer aanpasten aan hun wensen. De religieuze geschiedenis van Venray heeft bijzondere aandacht gekregen; niet alleen omdat die uniek is, maar ook omdat het museum op dat gebied beschikt over een collectie van bovengemiddelde kwaliteit. De laatste afdeling laat zien hoe rondom de Grote Kerk een dorp ontstond met hart en ziel, waar mensen voor elkaar zorgden en de sociale cohesie versterkten. Naast deze vaste presentatie is er een inleidende video over de geschiedenis van Venray. Voor de jeugd is er een educatieve ruimte waar het jaar door steeds nieuw aanbod zal zijn van activiteiten.

Rondom de kern van de vaste presentatie is ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Daarmee is het Venrays Museum een weliswaar compact, maar zeer compleet museum voor de wijde regio.