Vanaf 11 juni 2025 is er een nieuwe expositie in de grote zaal. ‘Het depot pakt uit’
Door Martens & Martens, met ondersteuning van de Museale Werkgroep, wordt al hard gewerkt aan de voorbereidingen. Een groot aantal stukken verhuizen van het depot naar het museum. Door begeleidende tekst en door bijzondere aankleding van de ruimte wordt een bijzondere sfeer gecreëerd. Het wordt een hele mooie expositie.
Deze gloednieuwe expositie geeft jou de kans om het erfgoed van Venray te bekijken, te onderzoeken en je erin onder te dompelen.
Het Venrays museum heeft een eigen kunstcollectie die inmiddels is uitgegroeid tot ruim 13.000 objecten die zorgvuldig zijn opgeborgen in het depot.
Speciaal voor deze expositie zijn alle laden en kasten opengetrokken en zijn de meest onweerstaanbare kunstwerken uit hun isolatie bevrijdt en in de schijnwerpers gezet. Moedig en gevoelig stelt ieder kunstwerk zich open voor nieuwe visies en verhalen om een ervaring te creëren die verleden en heden samenbrengt.
‘Het depot pakt uit’ neemt een diepe duik in de geschiedenis en neemt je mee door eeuwenoude tijdperken met behulp van kunstwerken die teruggaan tot 1700. Stuk voor stuk inspirerende objecten die vragen om een open mind, om nieuwe inzichten en andere invalshoeken. Kunstwerken die maar al te graag teruggrijpen naar vroeger maar tegelijkertijd doen vergeten dat de collectie in feite een nostalgisch karakter heeft.
Elk kunstwerk komt tot uiting in een thema waar de grenzen tussen betekenis en tijd vervagen en nodigen jou uit meerdere interpretaties te ervaren en een gevoel van verwondering op te wekken. Enkele thema’s die aan bod komen? De rode jurk, het portret, een krokodil en de dood.
De expositie ‘Het depot pakt uit’ werpt een nieuw licht op het erfgoed van Venray en laat zien hoe dit nog altijd springlevend is.
Enkele kunstenaars die aan bod komen:
Petran Vermeulen
Geboren1915. Leermeesters: Dorus Arts en baron Isidore Opsomer (de belangrijkste portretschilder van België) Opleiding: Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. In Antwerpen woonde Petran in een zeemanspension samen met kunstenaar Daan Wildschut. Toen de oorlog uitbrak gingen Petran en Daan te voet naar Venray en betrokken in Broekhuizenvorst de leegstaande pastorie. Na een jaar vertrokken zij allebei naar Maastricht. Hij schilderde een zeer groot aantal portretten, stadsgezichten, landschappen en stillevens in een post-impressionistische stijl. In een enorm tempo schilderde hij opvallend levendig, kleurrijk en met een losse penseelvoering. Opdracht om een nieuwe Kruiswegstatie te schilderen voor de St.-Petrus Bandenkerk, die in de oorlog zwaar beschadigd was. Maar de Bisschoppelijke Bouwcommissie keurde de voorontwerpen af omdat de figuren te expressief waren geschilderd. Twaalf jaar later werd een nieuwe versie van de kruisweg alsnog goedgekeurd.
Giel Kusters
Werd in 1899 te Venray geboren.
Uit “Grasduinen in de schetsen van Giel Kusters”, uitgegeven bij gelegenheid van de tentoonstelling van zijn werk in ’t Freulekeshuus van mei tot augustus 1994: “Hij hield ervan een eenvoudig en bescheiden leven te leiden. Maar toch kende iedereen in Venray de tengere gestalte van Giel Kusters met zijn onafscheidelijke schetsboek onder de snelbinder van zijn fiets”.
Thei Min
1905 Texel geboren, 1912 naar Venray. Onderwijzer. 1927 naar Indonesië geweest als leraar en schoolhoofd tot 1950. Terugkeer Venray, gaf 20 jaar tekenles op Boschveldcollege. Tekenen, schilderen, beeldhouwen en dichten. Inspiratie: Venray en zijn architectuur, liefde voor natuur. Oprichter Veldeke Venray. Schreef “Rooi mien dorp in de Pieël”.
Joop Wismans
Geboren in 1946 te Venray. Was beeldhouwer, fotograaf, schilder. Voorzitter van de Stichting Kunstkring Venray, en grondlegger en drijvende kracht achter het Odapark. Een van zijn uitspraken was ‘Het moet wel ergens over gaan’. Dit motto werd aangebracht op gevel van het Theehuis Odapark.
Mère Ancilla
wordt geboren in 1885 te Surabaya, Rijksakademie van Beeldende Kunsten in haar woonplaats Amsterdam, belangstelling voor het geloof groeit in deze jaren zo sterk dat zij besluit in te treden in het klooster Jerusalem Venray. Mère Ancilla’s bekendste kunstwerken worden geboren uit tragedie. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt Venray zwaar getroffen door het oorlogsgeweld. Ook Jerusalem ontkomt niet en wordt in 1944 grotendeels verwoest. De puinhopen van Jerusalem, en haar herinneringen aan het oude klooster, vormen voor mère Ancilla de inspiratiebron voor een serie tekeningen en schilderijen van haar verwoeste thuis
Eeltje de Vries
Geboren Amsterdam 1906. Opleiding aan de Ambachtsschool te Amsterdam, richting schilderen. In Keulen en Maagdenburg verschillende groepstentoonstellingen. Na de oorlog vertrok hij halsoverkop met zijn vrouw naar Nederland, enige tijd in Eindhoven en later in Venray. Hij was Rooms-katholiek, keerde zich enige tijd van de kerk af en keerde er weer naar terug. Hij dacht veel over het geloof en religies na. De Vries is enkele malen opgenomen geweest in de psychiatrische inrichting St. Servatius. Hij had spinsels in zijn hoofd, zoals hij het zelf omschreef en redde het dan niet zonder hulp. Dat hij soms psychische problemen had, is hier en daar in zijn werk te herkennen.
Rein Bril
Geboren 1945 Groningen. Schilderijen, pentekeningen, aquarellen en 3 dimensionaal werk. Zijn werk werd op tal van plaatsen geëxposeerd. In Frankrijk vond in 2016 een postume solo expositie plaats, een voortvloeisel uit een lang verblijf in Frankrijk.
Piet van Dongen
Geboren Bergen op Zoom 1895.
Model voor het hoofd van een beeld van doctor Poels (inv.nr. 1422). In de jaren ’50 maakte hij dit beeld van Poels, dat geplaatst werd aan de Raadhuisstraat te Venray, tegenover Poels’ geboortehuis. Henri Poels was doctor in de theologie aan de Universiteit te Leuven. Hij is vooral de geschiedenis ingegaan als voorvechter voor de sociale verbeteringen voor de mijnwerkers in Zuid-Limburg.
De beeldhouwer Piet van Dongen heeft zijn opleiding gehad aan de Academie van Beeldende Kunsten in Antwerpen. Hij woonde en werkte eerst in Den Bosch en vanaf 1946 in Venray. Daar heeft hij de in oktober 1944 zwaar beschadigde beelden van de Grote Kerk gerestaureerd. Men noemde hem in Venray daarom ook wel de beeldenchirurg. In het begin werkte hij in een houten keet op het kerkhof en in het atelier van de Ursulinenzuster Mère Ancilla. Vanaf 1953 werkte hij in zijn atelier bij zijn huis in Oostrum. Naast dit restauratiewerk maakte hij ook vrij beeldhouwwerk zoals het hierboven genoemde beeld van doctor Poels. Maakte ook diverse beelden op het terrein van het Vincent van Gogh Instituut.
Johan Jeuken
Geboren 1909 Venray
Als jongen van vijftien hielp Johan zijn moeder bij het etaleren van hun modewinkel en met het maken van affiches, die hij “blikvangers” noemde. Tekenen deed hij graag en ontwerpen trok hem bijzonder aan.
Werd meesterkleermaker. Rietveldacademie. Daar leerde hij tekenen, aquarelleren en schilderen met plakkaatverf. In deze periode kreeg hij ook ervaring met olieverf en monoprints. Hij legde vooral belangrijke gebeurtenissen in Venray en omgeving vast van vóór, tijdens en na de oorlog in schilderijen, aquarellen en tekeningen.Hij exposeerde voor de eerste keer op de Talensexpositie in 1969. In 1970 stond zijn werk op een tentoonstelling van aankopen van de gemeente Amsterdam. In Venray werd zijn werk voor het eerst geëxposeerd in 1972 en wel in cultureel centrum De Beejekurf.