LGOG Lezingen
15446
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15446,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

LGOG Kring Venray e.o.

LGOG Kring Venray organiseert regelmatig lezingen over historische onderwerpen.
Een deel van die lezingen worden georganiseerd in het Venrays Museum.
Over die lezingen wordt hier meer informatie gegeven.

“Herman Maas (1877-1958), een kritische onderwijsman, schrijver en journalist uit Oostrum” door Jan Min en Frans van de Pas; maandag 24 april 2023, aanvang 19.30 uur

Tijdens de voordracht wordt een beeld gepresenteerd van aspecten van de maatschappij in onze regio, ongeveer een eeuw geleden, aan de hand van het leven en werken van Herman Maas.
Herman Maas was een bijzonder persoon, een persoon die de toenmalige maatschappij kritisch volgde. Herman Maas was van origine leraar, hij gaf les van 1915 tot 1923 aan de Rijksnormaalschool (kweekschool) te Venlo. Tegelijkertijd was hij journalist voor diverse bladen. Als journalist stelde hij misstanden op scherpe toon aan de kaak. Volgens de schrijver Toon Kortooms “ging hij (Maas) met zijn vlijmscherpe pen schijnheiligheid, gekonkel en onrechtvaardigheid te lijf”. In het bijzonder burgerlijke en kerkelijke leiders ontkwamen niet aan zijn kritische beschouwingen. Dat werd hem niet in dank afgenomen, Maas kreeg volop tegenwind te verduren. Zijn maatschappelijk loopbaan heeft daar zwaar onder geleden.
Herman Maas heeft veel boeken geschreven. Daar wordt tijdens de voordracht ook aandacht aan geschonken. Met name zullen zijn boeken over de Peel en directe omgeving aan bod komen. Uiteraard zal ook het privéleven van Herman Maas tijdens deze lezing voorbij komen.
.
Over de presentators:
Jan Min heeft zijn sporen in het Venrayse meer dan verdiend. Hij heeft regelmatig gepubliceerd over de Venrayse geschiedenis in diverse bladen en boeken. Daarnaast verzorgde hij lezingen, was lid van o.a. de redactieraad van RooyNet en van de museumcommissie van Vincent van Gogh.
Hij was jarenlang voorzitter van LGOG Kring Venray.
Frans van de Pas was werkzaam in het onderwijs. Hij heeft daarbij altijd veel affiniteit getoond met geschiedenis, met name met het erfgoed van de regio. In het recente verleden verzorgde hij de cursusles over ‘De Peel’ bij de door LGOG Kring Venray opgezette basiscursus Streekgeschiedenis. Onder zijn regie zijn in 2021 een vijftal onderwerpen verfilmd onder de Naam “Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne”. Hij verzorgt onder de naam ‘Passie voor Verhalen’ vertelvoorstellingen op scholen over allerlei historische onderwerpen. Zie ook www.passievoorverhalen.nl

Wenst u voorafgaande aan de voordracht meer informatie over Herman Maas? Dat kan.
In De Peel en Maas van 8 januari 2022 staat een bibliografie van Herman Maas. Deze, en andere artikelen over Herman Maas, zijn ook via RooyNet te benaderen.