Vanaf zaterdag 6 juli is het Venray Museum weer open voor publiek. Het is een herstart nadat enkele maanden het museum noodzakelijker wijs op slot ging. Maar het resultaat mag er wezen. Er is een tentoonstelling te zien van een grote hoeveelheid werken van beeldende kunst en ook kan genoten worden van poëzie.
Het Venrays Museum heeft sinds dit jaar een nieuw bestuur. In zijn beleidsplan stelt het bestuur duidelijke prioriteiten. Voorzitter Maja Kateman-van Opbergen legt het heel graag uit:
“Wij willen een museum zijn met uiteenlopende onderwerpen die interessant zijn voor een breed publiek. We willen niet alleen tentoonstellingen organiseren, maar ook ontmoetingen en samenkomsten. De kracht van kunst, cultuur en historie is dat er voldoende elementen zijn om alle generaties tot het museum aan te trekken. De inhoud van wat het museum biedt, moet prikkelen, boeien en binden. Het gaat hier over veel meer dan historisch erfgoed.”
Het museum start deze nieuwe fase met een opmerkelijke tentoonstelling, een brede verzameling van kunst van makers uit de gemeente Venray en Land van Cuijk. Voor het evenement Schijt aan de Grens (SADG) zijn de werken samengebracht door Martens&Martens en Wilma Bardoel. In januari van dit jaar hebben zij een Open Call geplaatst om iedereen die zich kunstenaar voelt op te roepen kunstwerken uit verschillende disciplines in te sturen. Uiteindelijk is het werk van ongeveer 20 kunstenaars geselecteerd. Het gaat om een zeer gevarieerde en rijke collectie.
Tamara Martens, een van de curatoren, is heel trots op wat er bijeen is gebracht. “Bij de selectie hebben we natuurlijk het thema ‘Kieke of blieke’ als uitgangspunt genomen. Het gaat om “kijken” in de ruimste zin van het woord.” (blieke is de Brabantse versie van kieke)
“Maar we hebben ook gekeken naar de kwaliteit en de mate waarin de verschillende werken elkaar versterken. Het moet een samenhangend geheel zijn met een dynamiek van de verschillende disciplines.” Saskia Martens vult aan. “Het gaat hierbij om zowel gevestigde namen als amateurkunst. Er zijn ook inzendingen van liefhebbers en van mensen die de weg van de scheppende kunst nog aan het verkennen zijn.”
De jongste deelnemer is 18, de oudste 77. Dat is ook een indicatie van de te verwachten variatie. Bijzonder is bijvoorbeeld de inzending van een jonge man die zich heeft toegelegd op het maken van kunst in metaal. Er is bijvoorbeeld ook ruimtelijk werk van een kunstenaar te zien die haar roots een beeldende vorm heeft gegeven door middel van het gebruik van onder andere Venrayse aarde.
Bijzonder is ook dat er werk van Peter Arts is te zien. Deze fotograaf meldde zich met fotografisch werk en overleed korte tijd daarna door een noodlottig ongeval. Zijn vrouw heeft de inzending met trots bevestigd.
Wilma Bardoel benadrukt dat de tentoonstelling naadloos aansluit bij de idee van Schijt aan de Grens, de grens die scheidt maar ook verbindt. “Tijdens het evenement SADG in het weekend van 24 en 25 augustus is er aanvullend bij deze tentoonstelling op drie plaatsen tussen Venray en Overloon buitenkunst te zien.”
“En dan zijn er ook nog de zondagmiddagen met muziek en poëzie, 7 en 21 juli en 11 augustus. Bij de poëzie gaat het ook om ‘spoken word’. Zo plaatsen we de tentoonstelling in een breder cultureel kader. Typisch voor SADG!”
De voorzitter van het museum, Maja Kateman-van Opbergen, is er van overtuigd dat hiermee een zelfbewuste herstart van het museum is gemaakt. “Zo gaan we het doen! Dit is een mooi voorbeeld van vruchtbare samenwerking en een brede aanpak. En ondertussen zijn we ook bezig om objecten uit de historische collectie te verhuizen naar het auditorium, voor iedereen te bewonderen zonder betaalde toegang. Erfgoed blijft voor ons belangrijk!”
Het museum is vanaf zaterdag 6 juli weer open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is er tot en met 6 september.
Maja Kateman-van Opbergen: “Oja, en de entree is normaal € 5, museumkaart geldig, maar tijdens het weekend van SADG gratis!”