Schutters
15531
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15531,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

KIEK! DAOR KOMME ZE, OS SCHUTTERS!

we kijken terug naar de oorsprong en vooruit naar het grote schuttersfeest

De tentoonstelling is te zien van 3 juni tot en met 24 juli 2023, op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:30 – 17:00 uur. Toegang is gratis.

Historie
Het schuttersgilde ’t Zandakker heeft een lange geschiedenis. ’t Sandtacker was in de 15e eeuw een deel van Venray. De schutterij zouden we nu een militie noemen: burgers die zorgen voor de veiligheid van het dorp. En zo’n gilde had uiteraard een beschermheilige, Sint Jan. De weerbaarheidsfunctie is gebleven tot het begin van de 20e eeuw. Het waren de bewaarders van orde en rust.
Wat daarna overbleef was broederschap en gemeenschapszin. Daarbij speelde de kerk een grote rol. Broederschap houdt nog steeds in, dat men broederlijk met elkaar omgaat en elkaar bijstaat als dat nodig is. Uit het gilde is een harmonieorkest ontstaan, nu bekend als Euterpe.

Het Oud Limburgs Schuttersfeest
Sinds jaar en dag vieren Nederlands- en Belgisch Limburg op de eerste zondag van juli het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS), het grootste cultuurhistorisch evenement van Limburg. Een feest van tradities, van het doorgeven van waarden en van verbroedering.
Ongeveer 135 schutterijen tijdens het OLS bij elkaar om zich te meten op verschillende wedstrijdonderdelen, met als belangrijkste onderdeel de schietwedstrijd. Dit feest heeft zowel in België als in Nederland de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed.

De tentoonstelling
In de tentoonstelling “KIEK! DAOR KOMME ZE, OS SCHUTTERS!” wordt stilgestaan bij de historie van de schutterij, de schiettechnieken, schutterijmuziek, prijzen- en koningszilver en uniformering. Ook wordt aandacht besteed aan de manier waarop de jeugd bij de schutterij wordt betrokken. En tenslotte wordt vooruit gekeken naar het Oud Limburgs Schuttersfeest van 2023. Het Venrays Museum is de beste plaats om deze tentoonstelling onder te brengen.

Opening
Op vrijdag 2 juni 2023 wordt de tentoonstelling in het Venrays Museum officieel geopend. Na een rondtocht door het centrum van Venray gaat de schutterij naar het museum en vindt de opening plaats. De bijeenkomst in het Venrays Museum begint om 19.30 uur.

VERHALEN
[WORDT VERVOLGD]