80 jaar bevrijding
15542
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15542,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

80 JAAR BEVRIJDING

BEVRIJDING EN EVACUATIE 1944 | NOG ALTIJD ACTUEEL

Tentoonstelling & activiteiten 18 oktober 2024 – 16 februari 2025
Locaties:
Venrays Museum
St.Anna
Centrum Venray
St.Servatius
Toren Grote Kerk
Begraafplaats Ysselsteyn

Tachtig jaar geleden en nog steeds actueel


In oktober van dit jaar is het tachtig geleden dat Venray werd bevrijd. Het was een periode waarin de verwoestingen in deze omgeving enorm waren. Veel inwoners van Venray werden geëvacueerd. De situatie was zeer ernstig, omdat veel huizen werden vernield, het openbaar leven onmogelijk was en je zelfs voor je leven moest vrezen door verdwaalde bommen en mortiergranaten.

We zien de beelden van Oekraïne en Gaza en stellen vast dat vreselijke leed dat bij een oorlog hoort, nog steeds wordt geleden.

 

Sinds 1944 is er geen oorlog meer geweest in onze omgeving. Oorlogen om macht, grondstoffen en autonomie zijn er voortdurend maar geruststellend ver weg. In de huidige tijd voelen velen dat het allemaal akelig dichtbij komt. Daarom is gedenken van vrijheid een zeer belangrijk element van onze cultuur. We mogen het niet vergeten en we mogen hopen dat het ons nooit meer overkomt.

 

In het Venrays Museum wordt in oktober ruimte gemaakt voor aandacht rondom de situatie die nu 80 jaar geleden Venray heeft getroffen.
Op de eerste plaats worden objecten en bijbehorende verhalen van inwoners van Venray uitgelicht. Daarnaast staat er een heel programma in de steigers.

Wandelingen in het centrum en op het terrein van St. Anna, bezoek aan de schuilkelder op het terrein van St. Servatius (VvG), bezoek aan de toren van de Grote Kerk. En er worden enkele interessante lezingen gegeven. Mogelijk wordt ook de begraafplaats in Ysselsteyn bij het geheel betrokken. Belangrijk wordt ook een programma voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs.

Wat betreft de objecten en verhalen, is er al een en ander in portefeuille. Er zijn enkele voorbeelden van Venrayse verzetslieden; objecten van het Duitse Flugcommando gevestigd in het Paters Klooster; uitleg van artillerie-waarneming in de kerktoren; persoonlijke bezittingen van een Engelse soldaat omgekomen in Veulen; achtergronden van gevallen en begraven militairen door de Stichting Adoptie Oorlogsgraven.

En er is nog meer. Vele voorwerpen uit de oorlog werden hergebruikt zoals bewerkte hulzen als vazen, paraplubakken en beddenkruiken. Een uit Venray afkomstige kunstenares exposeert met haar objecten gemaakt van DDR rang-onderscheidingstekens. Een jonge Venrayse modeontwerpster laat haar creaties zien gemaakt van militaire uniformen en stoffen. Verder is er aandacht voor een vrij onbekend onderdeel van het huidige Nederlandse leger dat, ingebed in de 11e Luchtmobiele Brigade, verantwoordelijk is voor het traceren en beschermen van cultuurgoed in huidige en toekomstige oorlogsgebieden. Deze groep bestaat uit mensen met een kunsthistorische achtergrond die voor deze functie ook een korte militaire opleiding hebben doorlopen.

Graag komen wij in contact met mensen die nog spullen hebben bewaard of verzameld over deze periode zodat we deze waar mogelijk kunnen inpassen.

Het event met de titel BEVRIJDING EN EVACUATIE 1944 | NOG ALTIJD ACTUEEL van 18 oktober 2024 tot medio februari 2025 wordt een bijzonder, boeiend geheel, waarbij we op een waardige manier kunnen herdenken en gedenken.

FIETSTOCHT

Mini-symposium (gratis toegankelijk)