80 jaar bevrijding
15542
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15542,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

80 JAAR BEVRIJDING

BEVRIJDING EN EVACUATIE 1944 | NOG ALTIJD ACTUEEL

Tentoonstelling & activiteiten 18 oktober 2024 t/m 16 februari 2025
Locaties:
Venrays Museum
St.Anna
Centrum Venray
St.Servatius
Toren Grote Kerk
Begraafplaats Ysselsteyn

ACTIVITEITENKALENDER & INSCHRIJVEN

BEVRIJDING EN EVACUATIE – NOG ALTIJD ACTUEEL

VENRAY 1944-2024

 

In oktober van dit jaar is het tachtig geleden dat Venray werd bevrijd. Het was een periode waarin de verwoestingen in deze omgeving enorm waren. Veel inwoners van Venray werden geëvacueerd. De situatie was zeer ernstig, omdat veel huizen werden vernield, het openbaar leven onmogelijk was en je zelfs voor je leven moest vrezen door verdwaalde bommen en mortiergranaten. We zien de beelden van Oekraïne en Gaza en stellen vast dat vreselijke leed dat bij een oorlog hoort, nog steeds wordt geleden.

 

Sinds 1944 is er geen oorlog meer geweest in onze omgeving. Oorlogen om macht, grondstoffen en autonomie zijn er voortdurend maar geruststellend ver weg. In de huidige tijd voelen velen dat het allemaal akelig dichtbij komt. Daarom is gedenken van vrijheid een zeer belangrijk element van onze cultuur. We mogen het niet vergeten en we mogen hopen dat het ons nooit meer overkomt.

 

In het Venrays Museum wordt in oktober ruimte gemaakt voor aandacht rondom de situatie die nu 80 jaar geleden Venray heeft getroffen.
Op de eerste plaats worden objecten en bijbehorende verhalen van inwoners van Venray uitgelicht.

TE ZIEN EN TE BELEVEN:

VERNIETIGING | EVACUATIE |

VERZET | WEERSTAND TEGEN DE BEZETTER

EN OOK:

OORLOGSGRAVEN | BODEMVONDSTEN |

TRENCH ART | MODE MET MILITAIR MATERIAAL|

NA-OORLOGSE CONFLICTEN – NOG ALTIJD ACTUEEL

 

Daarnaast zijn er allerhande activiteiten, waarbij het Rooys Gidsen Gilde, Stichting Carillon en Museum Psychiatrie een grote rol spelen.

Wandelingen in het centrum en op het terrein van Annapark, bezoek aan de schuilkelder op het terrein van St. Servatius (VvG), bezoek aan de toren van de Grote Kerk. En er worden enkele interessante lezingen gegeven in het Museum Psychiatrie. Belangrijk is ook een programma voor leerlingen van het basisonderwijs.

 

Het wordt een bijzonder, boeiend geheel, waarbij we op een waardige manier kunnen herdenken en gedenken. Van 18 oktober 2024 tot 16 februari 2025.

ACTIVITEITENKALENDER & INSCHRIJVEN